Espanya

Milloren els indicadors, malgrat la incertesa

Després del fluix comportament durant els mesos d'estiu, les últimes dades conegudes de lloc de treball, consum i activitat apuntarien a una millora de l'economia. A l'excel·lent registre d'afiliació d'octubre, s'afegeixen els de matriculacions i producció industrial (IPI). En el primer cas, el mercat de turismes va registrar l'octubre el major creixement en 13 mesos (+13,7 % interanual vs +5,8 % el 3T17), impulsat, especialment, pel dinamisme de la demanda d'empreses.

Per part seva, l'IPI va trencar el setembre el camí d'alentiment dels mesos anteriors i va avançar un 3,4 % interanual, el ritme més alt des d'ag-16, amb la qual cosa el creixement acumulat el 3T17 millora lleugerament pel que fa al trimestre anterior (+2,5 % vs +2,2 %). Per branques, el prolongat deteriorament de les energètiques va ser contrarestat per la forta acceleració de les manufactureres, entre les quals destaca l'estrebada de béns de consum duradors.

En qualsevol cas, creix la preocupació per la situació política: l'últim baròmetre del CIS assenyala que la independència de Catalunya és el segon problema per als espanyols, darrera de l'atur.

Font: Bankia Estudis