Altres mercats

El Japó, bona dada de creixement gràcies al sector exterior. Veneçuela, a les portes de la major reestructuració de la història

Al Japó, el PIB va tornar a créixer per damunt del potencial el 3T17 (0,3 %), després de l'excel·lent registre del 2T17 (0,6 %), però la composició de la dada va ser pitjor: la demanda interna va decebre (caiguda del consum i de la inversió residencial i pública) i tot el creixement va venir, pràcticament, pel sector exterior. En qualsevol cas, l'economia travessa per la millor ratxa en més de 15 anys (set trimestres consecutius en positiu) i mantenim les expectatives de creixement al voltant del 0,3 % - 0,4 % trimestral en el curt termini.

A Veneçuela ha començat les negociacions per reestructurar tot el seu deute extern: s'estima que ascendeix a 140.000 milions de dòlars, davant 82.200 milions del default de l'Argentina, fins a la data, el més elevat de la història moderna. Al contrari, l'Índia comença a rendibilitzar les últimes reformes estructurals (la injecció de capital a la banca ha estat l'última) i Moody’s ha pujat la seva avaluació un esglaó (Baa2 des de Baa3; amb perspectiva estable).

D'altra banda, el preu del cru ha caigut durant la setmana un 4,0 % fins a 61 dòlars per barril, reflectint l'impacte d'una sèrie de factors: l'AIE ha rebaixat la seva previsió per al creixement de la demanda, la producció als EUA ha assolit nous màxims, es posa en dubte que Rússia estigui complint amb les retallades de producció pactats amb l'OPEP i les últimes dades d'activitat de la Xina han decebut. De fet, aquest últim factor també explica la correcció en la cotització dels metalls industrials en la setmana: níquel-7,8 %; plom-4,7 %; zinc-1,4 %; i coure-1,1 %.

Font: Bankia Estudis