Lloriga sicav

Conegui al gestor de Lloriga sicav

Francisco Javier Serrano Roldán

Gestor Sénior de sicavs a Bankia Fons

Té 19 anys d'experiència en mercats financers, els 10 últims gestionant mandats de retorn absolut a Bankia.

En Javier va iniciar la seva carrera professional com a auditor a Deloitte. El 1996 es va incorporar al Departament d'Anàlisi d'Urquijo Bolsa SVB, del qual posteriorment va ser director. L'any 2005 comença la seva carrera a Bankia com a responsable de la cartera pròpia invertida en renda variable. Des de l'any 2013 és Gestor Sénior de sicavs a Bankia Fons, especialitzat en gestió multiactiva amb objectius de retorn absolut i estricte control del risc.

Evolució de la sicav

 

Comentari del gestor

M'agradaria il·lustrar la gestió que s'ha dut a terme recentment en LLORIGA 2015 SICAV amb relació al desafiament que el tema català ha suposat per als mercats i tractar de llançar una mica de llum sobre el que encara pot arribar. A tancament del 20 d'octubre la rendibilitat de la cartera del començament d'any ençà (YTD) és del +3,71 %. Com a referència, a la mateixa data, la rendibilitat dels principals índexs de renda variable està pròxima al +9 %, mentre que el deute sobirà a Europa no ha donat cap fruit. Nostra SICAV ha aconseguit aquesta rendibilitat mantenint una volatilitat anualitzada del 3,5 %, és a dir, amb prou feines una quarta part de la volatilitat que presenta l'IBEX 35.

La filosofia de diversificació i de gestió activa de cobertures que sempre han guiat a aquesta SICAV va permetre mantenir el tipus des de maig fins a l'agost, quan els actius de risc es van veure molt pressionats per les valoracions assolides prèviament i, sobretot, per factors gairebé sempre aliens al mateix mercat: inestabilitat en el govern de Trump, incertesa sobre els futurs moviments dels bancs centrals, tensió amb Corea del Nord, impacte de la temporada d'huracans, etc.

No obstant això, el desafiament més important del començament d'any ençà està sent la gestió del risc secessionista a Catalunya. Fins al mes d'agost aquest risc va ser ignorat gairebé per complet pel mercat, però a partir del mes de setembre l'IBEX 35 va començar a tenir un pitjor comportament relatiu davant l'Eurostoxx 50. En concret, va perdre 4’3 punts percentuals durant aquest mes en termes relatius. Tanmateix, això no va impedir que la SICAV seguís avançant. De fet, setembre va ser el millor mes per a la SICAV (+2,01 %) en tot el que va de 2017.Hi ha diverses raons que expliquen aquest bon comportament:

  • La cartera està més enfocada al mercat europeu i a aquests efectes, considerem Espanya com un país més del UEM.
  • No teníem cap companyia amb forta presència en el mercat català, llevat de Merlin Properties.
  • I la raó més poderosa: obrim, via derivada, una aposta de valor relatiu en què estàvem llargs (comprats) d'Eurostoxx 50 i curts (venuts) d'IBEX 35. Aquesta aposta la reforcem encara més obrint cobertures sobre l'índex espanyol en comptes d'utilitzar l'índex europeu com solem fer normalment.

Què creiem que pot ocórrer a partir d'ara? En aquest remolí d'esdeveniments, resulta molt complicat fer cap tipus de predicció, però sí ens sembla clar que la declaració unilateral d'independència és d'impossible aplicació pràctica en cap regió que pertany al UEM. El nou país independent no tindria cap reconeixement internacional i seria inviable econòmicament en quedar fora de l'euro i no tenir control impositiu ni sobre el seu sistema financer. Això últim ha quedat especialment clar després que l'Agència Tributària hagi intervingut els comptes de la Generalitat i de que els principals bancs catalans hagin canviat el seu domicili fiscal.

És difícil predir el risc d'enfrontaments i de tumults llistes de carrers que qualsevol dels diferents escenaris pot obrir, però sí que creiem que el pitjor ha passat ja i que s'obre un període en què hi ha més predisposició a abandonar posicions extremistes.Tot aboca a unes noves eleccions autonòmiques, més aviat que trigui, en què el pes de l'independentisme podria caure. Els catalans partidaris de la Constitució estan més mobilitzats que mai i el bloc independentista acudiria previsiblement dividit, per la qual cosa la seva probabilitat de sumar escons disminueix per l'aplicació de la Llei D’Hondt.

De cara a l'impacte sobre el mercat, seguirà havent volatilitat, però pensem que ara hi ha més potencial alcista que baixista. El camí per recórrer, encara que complicat, ja es comença a entreveure alguna cosa més clara, per la qual cosa el moment de major incertesa s'ha deixat endarrere. Passat el pitjor en l'afer català, el mercat posarà la seva mirada en l'estabilitat del Govern central, la seva capacitat per seguir implementant reformes i un hipotètic avenç electoral a nivell estatal. No creiem que això últim vagi a produir-se. El bloc constitucionalista s'ha reforçat i una potencial moció de censura té ara menys possibilitats de triomf que abans.

En aquest sentit, l'IBEX 35 hauria de recuperar part del terreny perdut davant la resta d'índexs europeus. L'entorn macroeconòmic convida a més a això: Espanya és el país que més creix entre els grans països de la UE fins i tot encara que reviséssim lleugerament a la baixa les previsions per la incertesa a Catalunya.

En el següent gràfic es pot apreciar la forta estrebada que va tenir el relatiu Eurostoxx 50 vs. IBEX 35 des del començament de setembre i com es va aturar en els mateixos nivells de juliol 2012, justament en el pitjor moment de la crisi de l'euro, quan s'especulava amb una possible intervenció de l'economia espanyola.

Sens dubte, la situació actual no té res que veure amb la de 2012, com a sí sembla reconèixer el mercat de renda fixa. En el següent gràfic, veiem com la prima de risc espanyola amb prou feines s'ha ampliat durant les últimes setmanes.

No creiem que l'IBEX 35 vagi a recuperar tot el terreny perdut, atès que, encara que s'ha evitat el precipici, queden importants riscos oberts. L'afer català està molt lluny d'assolir una solució òptima i l'aprovació dels Pressupostos Generals 2018 és molt dubtosa.

Consegüentment, cosa que hem fet durant els últims dies ha estat cancel·lar l'aposta de valor relatiu en què estàvem llargs d'Europa vs curts d'Espanya. És aviat per adoptar la posició contrària, però sí hem volgut jugar el major potencial que veiem per a la Borsa espanyola mitjançant opcions de compra (CALL) sobre l'IBEX 35. Això ens permet beneficiar-nos d'una potencial estrebada en les setmanes vinents amb una pèrdua màxima coneguda: la prima pagada per les opcions.

Com a conclusió, seguim mantenint una visió optimista per a la qual cosa resta d'any. Creiem que la sincronització del bon moment macroeconòmic a nivell global mereix nivells superiors als actuals per als actius de risc. Si no s'han aconseguit durant els últims mesos ha estat pel protagonisme de factors exògens (tensió a Corea del Nord, huracans en el Carib, venciment del sostre de deute en EE.UU., qüestió catalana, etc.). En la mesura en què els titulars van suavitzant-se sobre aquestes qüestions, el mercat ha de reprendre una certa normalització. Aquest moviment a l'alça de les borses, hauria de veure's acompanyat d'una apreciació del dòlar i, probablement, també de les primeres matèries. Això al seu torn, hauria de revifar certes expectatives inflacionistes, cosa que hauria de portar a caigudes en la renda fixa, que també perdria la seva condició de refugi en un entorn més benigne. Per a aquest entorn és per a què estem posicionats, amb una exposició neta a renda variable del 35% avui dia.