Què és i per a què serveix?

 

Quantes vegades una economia familiar s'ha vist en un compromís per un imprevist? Una despesa amb què no comptaves pot fer que el teu pressupost es trontolli si no tens un fons d'emergència, una reserva de diners amb què comptar davant qualsevol situació inesperada.

Aquesta “guardiola” permet cobrir aquests despeses puntuals que escapen al teu control, com una avaria en el cotxe, la compra d'un nou frigorífic o un acomiadament sobtat.

Concretar la quantia exacta d'un fons d'emergència és una cosa molt personal i dependrà en gran mesura de teu situació laboral i familiar. Per això, el fons ha d'ajustar-se al teu pressupost, a les teves xifres d'ingressos i despeses.

 

Com crear i gestionar el teu fons d'emergència?

 

 • Marca't un objectiu

En primer lloc, calcula quants diners necessites. Suma teus despeses mensuals, fixos i variables (incloent les despeses anuals prorratejades), i multiplica aquesta xifra per 3 per calcular la quantia mínima. Per regla general, un fons d'emergència equival a les despeses familiars de 3 a 6 mesos, encara que has d'adaptar la xifra a la teva situació particular: no és el mateix viure només que tenir una família amb nadons, un avi a casa o un fill estudiant fora.

Ten en compte totes les despeses per a no quedar-te curt i suma tres mesos més per cada persona sense ingressos. Així, la família podria assumir, en cas necessari, les despeses d'hipoteca o lloguer, menjar, subministraments energètics, roba, o col·legis durant aquest període.

El fons d'emergència ha d'arribar, com a màxim, a l'equivalent a dos anys de despeses. És innecessari reservar més diners i podries rendibilitzar-ho d'una altra forma.

 

 • Tria el mètode d'estalvi

La millor forma de nodrir el teu fons d'emergència és destinar cada mes el mateix percentatge dels teus ingressos. Pots començar aportant un 10% del teu salari i revisar la quantitat segons evolucioni teu situació familiar o laboral: un augment de sou, l'arribada d'un fill, un canvi en la quota de lloguer, etc.

Si és possible, inaugura el fons amb els diners que tinguis disponible. Aquest matalàs inicial t'animarà a seguir estalviant. Pots marcar-te com objectiu una xifra rodona, per exemple 1.000 euros, i mantenir la motivació amb nous reptes: arribar a 2000, 3.000 o 4.000 euros, progressivament.

 

Més enllà de la quantitat, la constància i el compromís són fonamentals per aconseguir el fons d'emergència que necessites.

 

 • Mantén els diners fora de perill de capritxos

El teu fons d'emergència hauria d'estar en un lloc d'accés ràpid i senzill però que no estigui al teu abast immediat i que et permeti obtenir alguna rendibilitat, com un compte d'estalvi específica per a això.

No és aconsellable tenir el fons en el teu compte habitual, ja que podries veure't temptat a utilitzar-ho: Tampoc no és convenient tenir-ho en un dipòsit a termini fix, ja que tindries una penalització si necessites treure-ho abans del temps pactat.

El més important és mantenir els diners fora de perill de despeses innecessàries i capritxos que s'apartin del verdader sentit del fons d'emergència.

 

Etiquetes:

Icona Facebook Icona Twitter

 

Infografia Fons d'emergència

 

Diferències entre una targeta de dèbit i una targeta de crèdit

Et pot interessar també

 • Nena lligant-se les sabates

  Et donem crèdit perquè les teves idees prenguin forma i es facin realitat amb un préstec personal fet a la teva mida.

 • Chico amb ulleres de copilot

  El finançament que cerques, en menys temps de què imagines.

 • Nena alça a una altra a l'esquena per agafar un fruit

  Tria el termini que més et convingui avui i recull els teus beneficis demà.