Com iniciar-se al món de la Borsa?

 

Invertir en Borsa és participar en la compra i venda de valors, com a accions de societats anònimes, bons públics i privats, i una àmplia varietat d'instruments d'inversió, per tal de obtenir beneficis.

Pot semblar una cosa complicada per a algú que no té coneixements financers, però realment està a l'abast de qualsevol. Això sí, abans de donar els primers passos, és fonamental conèixer alguns principis bàsics sobre el seu funcionament, a més d'estar al corrent de seu seguretat, rendibilitat, liquiditat i flexibilitat que, en línies generals, estan per damunt de la inversió en uns altres actius, com els immobles o l'art.

Com es poden aconseguir beneficis en Borsa? Una de les vies és comprar accions d'una companyia i vendre-les quan pugen de preu; una altra és a través dels dividends o, cosa que és el mateix, els beneficis que reparteixen les empreses entre els seus accionistes.

La Liquiditat és un dels grans avantatges de la inversió en borsa. Si necessites disposar del teu diners, pots vendre les teves accions de manera instantània, i pots vendre només la quantitat que necessitis, mantenint la resta.

 

Els riscos de la renda variable

 

La inversió en Borsa suposa assumir riscos, ja que es tracta d'invertir en renda variable sotmesa a una alta volatilitat, és a dir, a una gran oscil·lació a l'alça i a la baixa de la cotització. Però és precisament aquest risc fet que permet obtenir una rendibilitat major que la que ofereixen altres productes financers. Gràcies a l'interès compost, si s'acumulen guanys durant el temps, és possible obtenir grans beneficis. Però també es poden patir grans pèrdues.

 

Sentit comú i diversificació

 

Encara que la Borsa pugui ser una inversió molt rendible, cal utilitzar el sentit comú i invertir amb criteri. És impossible conèixer amb antelació quin va a ser el rendiment d'unes determinades accions ni si convertiran a un inversor en milionari o portar-li a la ruïna. Com regla general, sempre s'ha de tenir present que una rendibilitat passada no garanteix rendibilitats futures.

Per això és recomanable ser caut i, especialment en el cas del inversor principiant, invertir petites quantitats en Borsa, per anar augmentant les xifres a poc a poc, a la mesura en què el permetin els coneixements financers i la pròpia economia personal. A més, és fonamental invertir només els diners que no es vagi a necessitar a curt termini.

Un bon truc per evitar perdre diners és posar-se una xifra límit abans d'invertir o de vendre unes accions.

La diversificació és essencial a l'hora d'invertir en Borsa, per poder equilibrar les possibles pèrdues amb els guanys. És fonamental diversificar tant en productes, com en terminis, sectors, tipus de empreses o àrees geogràfiques.

Per escollir en quins productes invertir pots utilitzar un comparador de fons que t'ajudarà a escollir en cada moment el que més t'interessi, de forma còmoda i segura. Podràs consultar, i comparar, en qualsevol moment la rendibilitat de cada producte, seu evolució, les comissions que hauràs d'abonar... No fa falta disposar d'un gran patrimoni per diversificar la inversió, pots invertir una petita part dels teus estalvis en la Borsa espanyola, i altres petites quantitats en la del Japó o ELS EUA, per exemple.

 

Etiquetes:

Icona Facebook Icona Twitter

 

Infografia Invertir en Borsa

 

Diferències entre una targeta de dèbit i una targeta de crèdit

Et pot interessar també

  • Home assegut mirant una tauleta tàctil

    Troba el fons que millor s'adapta als teus interessos.