Per què i quan contractar un pla de pensions

Un pla de pensions és un producte de estalvi i inversió a llarg termini de la qual finalitat fonamental és que el titular tingui els fons necessaris per a afrontar la seva jubilació.

El pla es basa en les aportacions (periòdiques o puntuals) del titular, que l'entitat gestora inverteix d'acord amb els criteris establerts en el propi pla de pensions per a obtenir rendibilitat. Els rendiments es van sumant al capital i, en el moment de la jubilació o quan el titular rescati el pla, podrà mantenir el seu nivell de vida.

Al ser un producte pensat per a la jubilació, permet estalviar amb comoditat durant tota la vida laboral. Ofereix avantatges fiscals (pot suposar un estalvi del 24% al 43%). L'import de les aportacions el fixa el propi titular, i pot modificar-les, suspendre-les i reprendre-les en qualsevol moment.


A qui va dirigit

 

Qui hauria de contractar un pla de pensions? Qualsevol treballador en actiu que vulgui complementar la seva jubilació per gaudir d'aquesta nova etapa sense agobios econòmics. Es tracta de invertir en la jubilació. I per garantir aquesta futura tranquil·litat és important estalviar.

Quan contractar un pla de pensions? No hi ha una edat concreta i depèn de la circumstàncies personals, però el fet cert és que com més aviat millor es posi en marxa, més possibilitats haurà de que els diners generi rendibilitat i acumular capital per a la jubilació.

 

Quin pla triar

 

Per triar el pla adequat cal pensar en factors com la edat del titular o seus expectatives de rendibilitat. Hi ha plans amb major o menor risc (segons el percentatge invertit en renda variable). Existeixen cercadors de plans que simplifiquen l'elecció, però és aconsellable comptar amb l'assessorament d'un expert.

 

Com es cobra

 

Hi ha diverses formes de cobrar un pla de pensions:

  • Capital. Es rep qualsevol els diners d'una sola vegada.
  • Rendes financeres. S'escull la quantitat a percebre i la periodicitat de les entregues fins que s'esgoti el capital acumulat. El capital no consumit segueix generant rendibilitat.
  • Rendes assegurades. Es fixen les quantitats a percebre per a la resta de la vida i es garanteix el seu cobrament mitjançant una assegurança. Una vegada signades les condicions, no és possible canviar-les.
  • Cobraments sense periodicitat regular. El titular rep cobraments, amb la periodicitat i import que ell decideix, amb càrrec al saldo disponible en el seu pla.
  • Fórmula mixta. Una part de la prestació es cobra en capital i una altra en rendes financeres.

 

Es pot recuperar la inversió abans de la jubilació?

Hi ha situacions en què es pot recuperar els diners invertit abans d'arribar a la jubilació, com en cas de desocupació, invalidesa laboral, dependència o defunció. En aquest últim, podria haver-hi prestacions de viduïtat o orfandat. A més, també és possible cobrar anticipadament per les aportacions que tinguin més de 10 anys d'antiguitat.

 

Etiquetes:

Icona Facebook Icona Twitter

 

 

Diferències entre una targeta de dèbit i una targeta de crèdit

Et pot interessar també

  • Home assegut mirant una tauleta tàctil

    Troba el fons que millor s'adapta als teus interessos.