Bàner article Bankademia

Com vendre un habitatge de particular a particular?

5? de lectura

 

Els portals immobiliaris d'Internet faciliten la faena a l'hora de vendre una casa reemplaçant als típics cartells de “busque pisos de lloguer de particular a particular” enganxats en les parets de moltes façanes. Si eres propietari i busques vendre, segurament tingues moltes preguntes.

Per sort has arribat a Bankademia, la casa de les respostes.

¿Com començar a utilitzar els portals immobiliaris?

 

Com gairebé tot el que passa a Internet, açò també comença amb un formulari. Allí has d'especificar les característiques de l'habitatge, la ubicació, la superfície, l'estat i les teues dades de contacte. A més, és fonamental penjar fotografies, vídeos i plans perquè els interessats es formen una idea prèvia de l'immoble els més clara possible. Els anuncis amb estos elements reben més visites i, per tant, tenen més probabilitats de ser contactats.

 

¿Puc recórrer a diversos portals?

 

Per descomptat, sempre que les dades que s'aporten coincidisquen en els diferents anuncis. Açò és especialment important en el cas del preu, ja que el contrari denota falta de serietat, despista als potencials compradors i els posa en alerta davant el risc de frau, ja siga real o imaginari.

 

¿He de preparar el meu habitatge d'alguna manera?

 

La imatge ha de ser del més cuidada i neutra possible, traient les referències personals (fotografies familiars, per exemple). Pot haver-hi ocasions en què valga la pena acudir a professionals que ens faciliten esta tasca, encara que costen un poc de diners. Els propis portals solen oferir fotògrafs i alguns, fins interioristes.

 

Dibuixe d'una casa amb una A de certificat energètic

 

Des de fa uns anys, els habitatges en venda o lloguer han de comptar amb el corresponent certificat d'eficiència energètica. La promulgació de la normativa que l'exigix ha donat lloc a la proliferació d'empreses i tècnics independents dedicats a això, a què cal adreçar-se per complir este requisit. Alguns portals també fan la gestió.

 

¿Què és això del senyal?

 

És una quantitat que l'interessat en una habitatge entrega al venedor perquè se la reserve durant un breu període de temps. Ha de documentar-se per escrit, deixant constància expressa, com a mínim, de la durada d'eixe període i del preu recordat. Si finalment no es tanca l'operació per causes alienes al propietari, este es queda amb l'import del senyal. Si la culpa és seua, ha de tornar-la amb la penalització que s'haja pactat (en general, el doble).

 

Dibuixe block de notes i un bolígraf

 

¿I el contracte d'arres?

 

És un senyal, però més alt (normalment, el 10% del preu) i amb condicions alguna cosa més detallades. Se li telefona també contracte privat o precontracte. El període de vigència d'un contracte d'arres és major, per donar temps al comprador, per exemple, a aconseguir el finançament i al venedor, a desallotjar l'habitatge. Establix també les conseqüències per a un i un altre de l'incompliment, en condicions paregudes al senyal.

 

¿Com es formalitza una compravenda?

 

Davant el notari triat per qui vaja que cal pagar els seus honoraris o la major part, normalment el comprador, que ha d'avisar al venedor amb la suficient antelació del lloc i l'hora en què es firmarà l'escriptura. Perquè quede constància de qui és el nou propietari de l'habitatge, l'escriptura ha de ser inscrita en el Registre de la Propietat.

 

¿Cal transmetre l'habitatge lliure de carregues?

 

El comprador té dret a saber el que compra i sobretot les carregues que pesen sobre un habitatge com els embargaments o les hipoteques. Qualsevol interessat pot obtindre esta informació sol·licitant el que es denomina una nota simple. A partir d'ahí, tot depén del que decidisquen les parts. Si existix una hipoteca, el comprador pot exigir que el venedor la cancel·le o arribar a un acord amb el banc per subrogar-se (és a dir, assumir les obligacions pendents).

Articles relacionats

 • Venda per agència

  Les ag?ències faciliten tot el procés de compravenda, però té el seu preu.
  2? de lectura.

 • impostos compravenda habitatge

  ¿Quins impostos paga el venedor d'un habitatge? ¿I el comprador?
  3' de lectura.

 • Com llogar de manera segura?

  Lloguer per a propietaris: del ?vull llogar meu xafe? a la firma del contracte.
  5? de lectura.

Si no et vols perdre els nous cursos, seguix-nos en les xàrcies de Bankademia:

YouTube   Ivoox   Instagram   Facebook   Ivoox